sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Possun ribsit uunissa, osa II



Kesä, grillikausi ja ribsit. En ole ihan päättänyt, pitääkö meillä grilliruuan kuninkuutta entrecote, kassler vai ribsit, mutta viimeksimainitut ovat kyllä ihan ehdottomia. Ribsejä tulee tehtyä myös talvella, viimeksi helmikuiseen viimeinen ateria -ruokahaasteeseen. Teen yleensä suurin piirtein saman marinadin sekä uuniin että grilliin, mutta näin kesällä tulee varioitua enemmän, koska syöntitiheyskin kasvaa. Tällä kertaa jääkaapista löytyi inkivääriä, korianteria ja chiliä, joten marinadi vei Aasian suuntaan.

Mutta mitä kävi grillaamiselle? Vietettyämme ison osan eilisestä sadepäivästä ulkona, alkoi grillaamisen viehätys muuttua vähän valjuksi ja lämpimässä sohvalla köllöttäminen houkutella enemmän. Ribsimme menivät siis tälläkin kertaa uuniin, mutta jos olisimme ne grillanneet, ne olisivat saaneet olla hyvin kuumassa grillissä sen aikaa, että ottavat kauniin paistopinnan.

Olen normaalisti varannut puolisen kiloa ribsejä per syöjä (painosta on kuitenkin paljon luuta), ainakin tällä kertaa lisukkeiden ollessa melko kevyitä määrä oli oikein sopiva. Keitinliemen jämästä saa halutessaan vielä lihaliemen, kun sen keittää edelleen kasaan ja siivilöi, antaa jäähtyä jääkaapissa ja kuorii ylimääräiset rasvat pinnalta pois. Liemeen voi kokoon keitettäessä heittää juureksia lisää makua antamaan.

Ribsit uunissa (kahdelle)

n. 1 kg rivi possun ribsejä
neilikoita
suolaa
vettä

marinadi

2 pientä chilipalkoa
pieni nippu tuoretta korianteria
2 rkl siirappia
3 rkl soijaa
3 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tähtianis
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä

1. Esikeitä ribsit. Pilko kylkirivejä tarvittaessa hieman lyhyemmiksi käytännön logistiikan helpottamiseksi (minulle taisi kilon ribseistä tulla neljä erillistä palaa, jotka sopivat mukavasti kattilaan). Laita ribsit isoon kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Lisää keittoveteen neilikoita ja suolaa maun mukaan. Kun vesi kiehahtaa, kuori mahdollinen pinnalle kertynyt vaahto, madalla hellan lämpö pienimmilleen ja anna kypsyä rauhassa kannen alla n. 45 min. Minulla taisi lipsahtaa tällä kertaa tunniksi, sekään ei haitannut.

2. Valmista marinadi pilkkomalla chili, korianteri, valkosipuli ja inkivääri hienoksi silpuksi ja sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Nosta ribsit keitinliemestä marinadiin ja anna maustua pari tuntia.

3. Kypsennä ribsejä 200-asteisessa uunissa n. 30 min, tai kunnes pinta on kauniin värinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti