keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Aasialainen yrtti-kanasalaatti


Sekoitellessani hirvi-phon lisukkeita tulin ajatelleeksi, että yrtti-ituseoksesta saisi myös aivan ihanan salaattipohjan jollekin kevyenraikkaalle, aasialaishenkiselle viritykselle. Sellaiselle, jossa yrtit eivät olisikaan "vain" mausteena vaan esittäisivät salaatin pääosaa. Tuumasta toimeen, ja syntyi tämä lihaisuudestaan huolimatta kevyt mutta makuja pursuava kanasalaatti.

Kaupasta olivat mung-pavunidut loppuneet, mutta sinimailasen idut (eli alfalfa-idut?) sopivat salaattiin myös, vaikkeivät antaneetkaan yhtä rouskuvaa suutuntumaa kuin tukevammat serkkunsa. Olin ilmeisesti hieman huonona päivänä liikkeellä, koska myös etsimäni kokonaiset broilerit olivat kaupasta lopussa, mutta korvasin ne maustamattomilla koipireisillä, jotka luullisena palana sopivat yhtä hyvin keiteltäviksi.

Salaatti oli todella helppo valmistaa, työläimmät osat taisivat olla lihan riipiminen luista sekä kastikkeen sekoittaminen. Erityisen nopeaa ei valmistus kuitenkaan ole, koska koipien keittely ottaa aikansa. Salaatin ulkonäön vaalimiseksi kannattaa kastike sekoittaa ensin kanaan ja lisätä muut aineet vasta lopuksi, joskin silloinkin yrtit pehmenevät nopeasti hieman muhjuisiksi, kuten kuvastakin näkyy. Makua kuitenkin riittää yllin kyllin. Lihaisasta annoksesta riittää sellaisenaan kolmelle aikuiselle pääruuaksi, tai höyrytetyn riisin kanssa neljälle-kuudelle hengelle.

Aasialainen yrtti-kanasalaatti

6 maustamatonta broilerin koipi-reisipalaa
suolaa
1 kurkku
2 salottisipulia
pari kourallista (1 kaupan valmisrasia) mung-pavun tai sinimailasen ituja
1 ruukullinen tuoretta minttua
2 ruukullista tuoretta korianteria
1 ruukullinen tuoretta basilikaa tai thaibasilikaa

kastike:

3 limetin mehu
4 rkl kalakastiketta
2 tl fariinisokeria
2 vihreää chiliä
1 valkosipulinkynsi
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 tl seesamiöljyä
2 tl seesaminsiemeniä


1. Laita koipireidet suureen kattilaan kylmään, suolalla maustettuun veteen. Kuumenna kiehuvaksi, kuori mahdollinen päälle kertyvä vaahto reikäkauhalla ja laske lämpö pienimmilleen. Keittele kannen alla noin tunnin ajan, kunnes liha on hieman vetäytynyt luusta.

2. Koipien kiehuessa valmista salaatinkastike: hienonna chili, valkosipuli ja inkivääri ja sekoita kastikkeen kaikki ainekset keskenään.

3. Nosta kypsät koivet lautaselle, anna jäähtyä sen verran, että koipia pystyy käsittelemään ja riivi sitten liha irti nahasta ja luista. Kaada kastike riivittyjen lihojen päälle.

4. Kuori ja viipaloi kurkku sekä salottisipulit salaattikulhoon. Lisää idut ja silppua mukaan yrtit. Kaada lopuksi mukaan kana kastikkeineen, kääntele varovasti sekaisin ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti