perjantai 18. lokakuuta 2013

Joulua odotellessa: maksapatee



Ihanasta luomupossun puoliskosta on maksa jäänyt pakastimeen, sattuneesta syystä etten kovasti saisi maksaa tällä hetkellä syödä. Ja sehän harmittaa, koska tykkään maksasta kovasti ja edellisestä possusta tehty maksakastike muutti ainakin minun ennakkoluulojani nimenomaan possunmaksaa kohtaan, se oli ihan sairaan hyvää. Ja kaunista :)

Seuraava possunpuolisko on tulossa taloon jo muutaman viikon päästä, joten halusin saada nykyisen maksan käyttöön omista väliaikaisista ruokarajoitteistani huolimatta. Innostuin kokeilemaan maksapateen tekemistä, osittain sen takia, että pienet määrät maksapasteijaa tai -makkaraa ovat ihan ok silloin tällöin, ja osittain sen takia, että kotitekoinen maksapatee voisi olla loistolisä joulupöytään - nyt olisi siis hyvä hetki tehdä koevedos. Ja kohtahan se joulukin on jo täällä, ainakin, jos kauppojen tarjontaa on uskominen.

Prinsessakeittiön arkistoista löytyi mielenkiintoisen ja helpon kuuloinen resepti, johon tuli paljon ihania makuja ja jonka mainostettiin olevan itkettävän hyvää. Päädyin käyttämään ohjetta hieman soveltaen; omaan versiooni käytin mainitsemaani possunmaksaa, ja alkoholina portviinin puutteessa konjakkia. Lisäksi nakkasin puolukoita myös pateemassaan koristelun lisäksi. Allaolevaan ohjeeseen olen tehnyt omat muokkaukseni, ja alkuperäinen versio löytyy siis täältä.

Ja kokeilun tulos? Pateen teko ei ollut vaikeaa, ja kyllä, siitä kannattaa ehdottomasti tehdä toinen otos joulupöytään, niin hyvää siitä tuli. Jälleen saatoin myös ilokseni todeta, että hyvä possunmaksa on hyvää eikä yhtään väkevää tai kitkerää. Ainut ongelma on enää pateen määrä, isäntä ei ole pieniruokainen ja hän mieluusti on pateeta veistellyt leivän päälle, mutta tavaraa on yli kilo... :D Osaako kukaan sanoa, josko pateeta voisi pakastaa?




Maksapatee

800 g siivutettua (possun)maksaa
200 g pekonia
1 sipuli
2 omenaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl timjaminlehtiä
15 salvianlehteä
2 dl kermaa
1 dl konjakkia
1 tl roseepippureita
2 dl puolukoita
mustapippuria myllystä
suolaa

1. Esivalmistele ainekset; kuori ja pilko sipuli, lohko omenat ja viipaloi pekoni. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Paista pannussa pekonia, silputtua sipulia ja murskattuja valkosipulinkynsiä sekä kuorittuja, lohkottuja omenoita. Lisää timjami, roseepippurit ja silputut salvian lehdet. Kaada pannuun kerma ja keitä kunnes omenat ovat pehmenneet. Kaada isoon kulhoon odottamaan jatkokäsittelyä.


2. Viipaloi maksa. Laita pannuun 2 rkl voita ja paista maksasiivut kummaltakin puolelta. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada pannuun konjakki pian maksat käännettyäsi ja anna kiehua kannen alla kaksi minuuttia. Jos kaikki ei mahdu kerralla pannuun, paista ensin osa ja laita tämä osa takaisin pannuun seuraavan erän käännettyäsi ja lisää konjakki vasta sitten.


3. Kaada maksat ja portviini kermaseoksen joukkoon ja anna jäähtyä hieman (ihan vain sen verran, ettet polta itseäsi jos soseutusvaiheessa roiskuu) ja soseuta sitten tasaiseksi. Sekoita puolet puolukoista massaan. Vuoraa pateevuoka kelmulla ja peitä pohja lopuilla puolukoilla sekä esim. laakerinlehdillä, jos haluat lisäkoristelua. Lusikoi pateemassa vuokaan ja anna jäähtyä. Laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.



2 kommenttia:

  1. Olen kokeillut pakastaa kotitekoista maksapasteijaa, mutta sulatettuna sen koostumus on kärsinyt pahasti eikä makukaan ollut enää sellainen kuin olisi pitänyt. Ilahduta ystäviä ja sukulaisia ja pakkaa heillekin maksapasteijamaistiaiset, niin ei tarvitse pakastaa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tuplaespresso kommentista! Pakastimesta nostettu, rakeiseksi löllöksi muuttunut maksapasteija ei kyllä ajatustasolla houkuttele :D Nykyinen setti siis jakoon ja ääntä kohden ja uutta kehiin ennen joulua!

    VastaaPoista