lauantai 7. huhtikuuta 2012

Vielä yksi lampaankare



Monessa blogitaloudessa (ja tietysti muissakin huusholleissa) on tehty karitsan tai lampaan karetta pääsiäisenä. Laumasieluja oltiin meilläkin, pyöräytin lampaankaretta, isännän lohkoperunoita, salsa verdeä ja paistettuja kirsikkatomaatteja, hyvin samantyyppisen setin kuin mistä Campasimpukka raportoi omassa blogissaan. Ja ilokseni minunkin viritelmäni onnistui :) Eikä edes ollut vaikeata, laitoin uuniin ensin potut ja lampaan hieman myöhemmin (laskin siinä kohtaa hieman lämpötilaa), salsa verden tein lampaan ollessa uunissa ja tomaatit lampaan vetäytyessä paiston jälkeen.

Koska kohtuullisuus ei ole hyveeni, on pääsiäisen loppupäiville tiedossa vielä kunnon lammasöveri, valmistustaan marinadissa odottelee vielä lampaan paisti. Sen valmistustapa on vielä hieman arvonnassa, mutta suuntana todennäköisimmin joku tuntikausia uunissa asustava, ylikypsä juttu.

Eikä eilisen lampaankareenkaan kanssa ihan kohtuudessa pysytty, väittäisin tämän ohjeen olevan neljälle, mutta tuhosimme kahteen pekkaan 800g karetta... mutta sitä vartenhan pyhät ovat, että niiden jälkeen mieli tekisi taas vähän pelkistetympiä arkiruokia ;)

Lampaankare punaviinissä marinoituna

n. 800g lampaan- tai karitsan karetta

marinadi

n. 1 dl punaviiniä
0,5 dl balsamiviinietikkaa
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
nippu timjamia silputtuna
hyvä loraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

1. Puhdista lampaankareet luunsiruista talouspaperilla pyyhkimällä. Sekoita marinadi: viipaloi sipuli ja valkosipuli ja sekoita kaikki aineet öljyä lukuunottamatta. Lisää öljy lopuksi samalla sekoittaen. Marinoi lampaankareita kulhossa tai muovipussissa noin vuorokauden verran (minä en ehtinyt marinoida kuin aamusta iltaan, mutta ihan hyvin ehti maustua).

2. Ota lampaankareet pari tuntia ennen kypsennystä huoneenlämpöön. Paista pinta kuumalla pannulla kauniin väriseksi, ja kypsennä sen jälkeen 175-asteisessa uunissa n. 15 min, kunnes paistomittari näyttää 55-60 astetta. Anna levätä folion alla n. 15 min ennen leikkaamista. Minä jätin kareet 55-asteiseksi, jolloin ne jäivät kauniin vaaleanpunaisiksi.

Paistetut kirsikkatomaatit

1 pkt kirsikkatomaatteja
1 puristettu valkosipulinkynsi
1 rkl sokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
silputtua timjamia
mustapippuria
suolaa
öljyä paistamiseen

Lämmitä pannu kuumaksi. Paista tomaatteja öljyssä muutama minuutti. Lisää valkosipuli, suola, pippuri, sokeri ja valkoviinietikka, ja paista vielä pari minuuttia. Lisää lopuksi timjamisilppu ja sekoita vielä kertaalleen.

3 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Minäkin arvoin tuon lämpötilan kanssa, onneksi en päästänyt yli 60 asteeseen. Foliossa lämpö sitten vielä vähän nousi, ennen kuin tasoittui. Lientä keiteltiin eilen, nyt on taas varastot hyvällä mallilla:)

    VastaaPoista
  2. Kylläpä näyttää hyvältä tämä kuvasi pääsiäissapuska.. näitä kareita meilläkin pisteltiin aika monta per naama ;)

    VastaaPoista
  3. Campasimpukka: meillä sama juttu, lämpö nousi vielä hieman foliossa. Olisin ehkä voinut antaa kareen levätä hetken pidempään, jonkin verran lähti nestettä vielä leikatessa. Mausteinen Manteli: samoin teillä, kävin vakoilemassa ;) Meillä jatketaan lampaan syöntiä vielä tänään ja huomenna, en vaan enää tiedä mihin mahaan! :)

    VastaaPoista