tiistai 29. joulukuuta 2015

Lämmittävä hot whiskey


Talvi tuli sopivasti joulun välipäiviksi, se on oiva tekosyy sekoitella itselleen jos jonkinlaisia kuumia juomia. Minun ikisuosikkini on hot whiskey, johon tutustuin viitisentoista vuotta sitten Irlannissa. Yksinkertaista viskitotia maisteltiin servettiin kiedotusta lasista kun flunssa kolkutteli, vettä vihmoi tai muuten vaan palelsi. Kylmänä päivänä ulkoilun jälkeen ei mikään ollut mukavampaa kuin pubin ovesta sisään tallustaminen ja käsien lämmittely lasillisen ympärillä, mieluiten vielä takkatulen ääressä. Hieman mummojuoman maineessahan hot whiskey oli ja jos en ollut flunssainen niin tutummat baarimikot saattoivat asiasta vinoillakin, mutta minusta juoma myös maistui hyvälle. Sitruuna pitää juoman raikkaana, mutta neilikat tuovat siihen hieman jouluista tuntua.

Jouluviikolla juoma tuli pitkästä aikaa mieleeni, kun pyhät kuluivat voimakkaan flunssa-aallon pyyhkäistessä koko perheen yli. Ja kun mittari meilläpäin näyttää -15 asteen lukemia, alkaa lämmikettä muutenkin kaipaamaan. Jos olet jo kyllästynyt glögiin, tässäpä tämän helpon juoman ohje sinullekin. 

Vinkki: Minusta juoma onnistuu parhaiten jollain sellaisella perusviskillä, jota kehtaa hyvin tärvätä kokkaukseen mutta joka menee myös sellaisenaan ilman isompia irvistyksiä. Edelläolevat määreet ovat toki kovin suhteellisia, mutta itse olen yleensä suosinut tähän Jamesonia. Kalliit, hienon savunmakuiset single maltit jättäisin tässä yhteydessä pulloihinsa.

Hot whiskey (yksi lasillinen)

3-4 cl viskiä
n. 2 dl keitettyä vettä
1-2 tl sokeria
puolikas sitruunaviipale
muutama kokonainen neilikka

Kiehauta vesi. Mittaa viski ja sokeri kuumuutta kestävään lasiin. Leikkaa sitruunanviipale ja töki siihen muutama neilikka. Kaada kuuma vesi viskin päälle lasiin, sekoita hyvin ja lisää sitruunaviipale juomaan.

2 kommenttia:

  1. Tätä tarjoan siipalle uudenvuodenaaton pyöräretken jälkeen! Ajateltiin polkaista torinrantaan katsomaan kaupungin raketit, ja sen päälle varmasti kuuma juoma maistuu.

    VastaaPoista
  2. Kelpo suunnitelma! Olisin ehdottanut, että juoman voisi ottaa termospullossa mukaan, mutta se ei kyllä menisi kovin hyvin yhteen pyöräilyn kanssa ;)

    VastaaPoista