torstai 20. elokuuta 2015

Savustetut jättikatkaravut ja gochujang-dippi



Korealainen gochujang-chilitahna taitaa olla tämän vuoden sriracha, niin paljon sitä näkyy nyt ruokaohjeissa. Eikä ihme, fermentoidussa tahnassa on ihan omanlaisensa maku ja se taisi meillä rantautua isoihin marketteihin alkuvuodesta. Meidänkin jääkaappiin on eksynyt (nyt ahkerassa käytössä) oleva purkillinen, vaikken aiemmin ole blogissa asti tahnaa käyttänytkään. Taannoin kokeilin sekoittaa tahnaa majoneesiin ja sain siitä onnistuneen makulisän lohen ja kurkun kaveriksi makirulliin, nyt savustin raakapakasteena ostamiani tiikerirapuja ja valmistin tahnasta samantyyppisen, erittäin yksinkertaisen dipin.

Savustetuista katkaravuista taas tykkään kuin hullu puurosta. Eivät ne rapujuhliin sovi tai kotimaisia rapuja korvaa, mutta hyviä ne ovat silti. Valitettavasti katkarapuja ei vaan saa mistään (tai jos joku tietää, että mistä, niin kertokaa ihmeessä!) raakapakasteena vaan ne myydään aina esikeitettynä, jolloin minusta ne muuttuvat purkaksi, jos niitä alkaa vielä lisäksi savustamaan. Niinpä ostin etnokaupasta raakana vähän isompia yksilöitä, jotka koekierroksen perusteella toimivat ihan yhtä hyvin savustettuna kuin pienemmät serkkunsakin. Nämä ravut ovat naurettavan helppo ja vierastarjottavaksikin sopiva naposteltava kesäiltoihin!

Savustetut jättikatkaravut

kokonaisia, raakapakastettuja (jätti)katkarapuja tai tiikerirapuja (muusta tarjottavasta riippuen esim. 250g per syöjä, painosta suuri osa on kuorta)
tuoretta, silputtua korianteria ja paahdettuja seesaminsiemeniä tarjoiluun

Sulata (ja tarvittaessa valuta) ravut pakkauksen ohjeen mukaan (tai jos ohjetta ei ole, esim. yön yli jääkaapissa, kylmäketjusta huolehtien). Savusta rapuja kuorineen 5-10 minuuttia (rapujen määrästä riippuen) kunnes ne muuttuvat harmaasta punaisiksi. Anna jäähtyä hetki ja ripottele pintaan silputtua korianteria sekä seesaminsiemeniä.

gochujang-dippi:

1,5 dl majoneesia
1,5 rkl gochujang-chilitahnaa
1-2 valkosipulinkynttä murskattuna
hyppysellinen jauhettua savupaprikaa

Sekoita kaikki dipin ainekset keskenään. Anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti