sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Harissalla maustettu perunasalaatti


Yritän tyhjentää pakastinta ennen kesää ja tulevaa syksyä. Toissailtana kaivelin kätköistä palan hirvenpaistia, jonka tein eilen helpoimman kautta ihan perinteiseksi paahtopaistiksi. Aurinkoinen sää ei kuitenkaan houkutellut tekemään paistille lämpimiä lisukkeita, joten päätin pikaisen jääkaappi-inventaarion pohjalta tehdä perunasalaattia.

Perunasalaatti on minusta tosi hyvää, ruokaisaa ja monikäyttöistä, ja sopii niin arkeen kuin juhlaankin. Mikä parasta, se on ihan loistavaa hävikinupotusruokaa. Näin vappua edeltävinä viikkoina sitä voinee pitää myös jonkin sortin sesonkiruokana. Maitotuote-, majoneesi- ja öljypohjaiset kastikkeet ovat minusta kaikki toimivia, tärkeintä on, että salaatissa on perunan ohella tarpeeksi sekä raikkautta että purutuntumaa tuovia komponentteja. 

Eilen jääkaapista löytyi vihannesten ohella avattu purkki ruuanlaittojugurttia sekä avattu purkki harissaa, joista innostuin testaamaan, miten harissajugurttipohjainen kastike sopisi perunasalaatille. Muiksi aineiksi salaattiin valitsin raikasta varsiselleriä, tuorekurkkua, punasipulia sekä granny smith -omenaa, jota laitan perunasalaattiin lähes aina. Harmikseni oliiveja ei kotoa löytynyt, sillä ne olisivat sopineet joukkoon tosi hyvin myös. Harissajugurtti sopi perunoille mukavasti, salaattiin tuli hieman potkua ja lakritsaisuutta, joka pelasi hyvin sekä omenan että sellerin kanssa. Ja kun en käyttänyt perinteisiä pahiksia creme fraichea tai majoneesia salaatin maustamiseen, oli lopputulos lähes terveellinen!

Tätä kirjoittaessani tuli vilkaistua myös aiempia blogista löytyviä perunasalaattiohjeita. Koska niitä on ehtinyt kertyä, tein niille nyt oman perunasalaatti-kategorian, josta ne ovat helposti löydettävissä. 

Harissalla maustettu perunasalaatti (neljälle lisukkeeksi)

8 kiinteää perunaa
15 cm pätkä tuorekurkkua
2 varsisellerin vartta
1 suurehko granny smith -omena
1 suurehko punasipuli
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

pinnalle tuoretta persiljaa, minttua ja/tai korianteria

kastike:

2,5 dl maustamatonta jugurttia (n. 10% rasvapitoisuus)
1 reilu rkl harissaa (voi toki säätää oman maun mukaan)
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 limetin mehu
suolaa

1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi, varo kypsentämästä yli. Ota keitetyt perunat syrjään jäähtymään ja valmistele muut ainekset; kuori ja pilko omena ja punasipuli ja viipaloi selleri. Kun perunat ovat jäähtyneet sen verran, että niitä voi käsitellä, kuori ja kuutioi ne kulhoon muiden ainesten kanssa. Mausta oliiviöljyllä, omenaviinietikalla, suolalla ja pippurilla perunoiden ollessa vielä lämpimiä ja sekoita varovaisesti.

2. Valmista kastike sekoittamalla kaikki sen ainekset keskenään. Hunajaa voi tarvittaessa notkistaa hieman esim. lämmittämällä sitä mikrossa tai sekoittamalla kuumaan vesitilkkaan. Kääntele kastike varovaisesti salaatin joukkoon. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään puolisen tuntia, mutta ota huoneenlämpöön jo hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti