lauantai 3. toukokuuta 2014

Kuukauden kasvis - parsa: valkoinen parsa timjami-voikastikkeella ja bonusresepti


Viimeisiä parsajuttuja viedään. Parsakausi on vasta aluillaan ja olemme syöneet sitä jo varmaan toistakymmentä nippua. Miksi reseptejä on sitten niin vähän? Luultavimmin siksi, että huolimatta kokeilustani tehdä parsasta kaikkea mahdollista, tykkään siitä edelleen ihan vain parsana. Höyrytettynä, paistettuna tai grillattuna, suolalla ja pippurilla maustettuna, voin ja sitruunamehun kera. Siispä viimeisenä parsareseptinä julkaisen ihan perusjutun, tällä kertaa valkoisesta parsasta. Itse pidän valkoisen parsan kanssa timjamista, mutta keväisempiä sävyjä saa käyttämällä esim. basilikaa, erona, että se lisätään voisulaan vasta ihan lopuksi. Tämä annos ei vain maistu hyvältä, vaan siinä on myös aivan mahtavat, keväiset värit! 

Valkoinen parsa ja timjami-voikastike

nippu valkoista parsaa
75g voita
muutama timjamin oksa
1/2 punasipuli
2 tl valkoviinietikkaa
n. 5 valkopippuria
ripaus suolaa

1. Valmistele parsat; erona vihreään parsaan, valkoinen parsa kuoritaan lähes latvaan asti esim. perunankuorimaveitsellä. Laita parsat kattilan höyrytysosaan ja höyrytä 10-15 minuuttia.

2. Parsojen höyrystyessä valmista kastike: pilko punasipuli, murskaa valkopippurit ja riivi timjaminoksista lehdet ja laita ne kattilaan voinökäreen kanssa. Anna voin sulaa rauhallisella lämmöllä (ei haittaa, jos voi vähän ehtii kuplia, kunhan se ei ala toden teolla paistua). Mausta valkoviinietikalla ja ripsauksella suolaa ja pidä lämpimänä, kunnes parsat ovat valmiit. Kaada kastike parsoille ja pyöräytä niitä hieman ennen tarjoilua.



Lisään tähän juttuun loppuun vielä toisenkin parsa-ajatuksen, jotta kuukauden kasviksen neljän reseptin ajatus tulisi täyteen edes jollain tapaa. Olin ajatellut julkaista ohjeen erikseen, mutta kun kyse on hävikkireseptistä, on vähän vaikea antaa tarkkoja "oikeita" määriä, niinpä tämä jää kirjoihin lähinnä idean tasolla (lisäksi nälkäisenä ehdin syödä ruokani ennen kuin muistin, että sen olisi voinut kuvatakin).

Viime viikonlopun grillauksista jäi yli pala mediumiksi grillattua lohta, joka jo kaipasi päästä viimeiselle matkalleen johonkin sopivaan annokseen. Lisäksi jääkaapissa odotti jo uhkaavasti nahistuva nippu vihreää parsaa, kermaviili sekä valkoviinitönikkä. Mielessäni yhdistelin ainekset helpoksi pastaksi, ja sellainen toteutuikin. Käsiä vähiten vaativa toteutustapa oli uuni, joten perkasin ja paloittelin parsat pienehköön uunivuokaan, maustoin suolalla ja pippurilla ja kumosin päälle lasin viiniä sekä muutaman lastun voita. Lämmitin uunin 180 asteeseen ja laitoin parsat sinne noin kymmeneksi minuutiksi, jonka jälkeen laitoin myös lohen uuniin samaan astiaan 5-10 minuutiksi. Uunitarpeiden valmistuessa keitin valmiiksi pastan ja sekoitin purkilliseen kermaviiliä teelusikallisen dijon-sinappia, sitruunapippuria, sokeria ja suolaa. Kun otin kalan ja parsat uunista, sekoitin ne liemineen kermaviilin ja pastan kanssa (kermaviili ehtii lämmetä muttei juoksetu), ja raastoin päälle pikkuisen parmesania. Valmis! Ohje on samalla ajatuksella muunneltavissa helposti riippuen siitä, millaista jämäkalaa käytössäsi on. Viileänä pastasalaattinakin sen voisi tarjoilla jokseenkin samoin aineksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti