sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Dumplingit


Työpaikan lähelle nousi dumplingeihin erikoistunut lounasravintola, ja parissa muussakin paikassa olen niitä hiljattain syönyt. Nyt kokeilin niitä kotikeittiössä ensimmäistä kertaa. Dumplingeilla tarkoitan niitä raviolin vastikkeita, höyrytettyjä taikinanyyttejä, jotka kätkevät sisäänsä liha-, kala-, tai kasvistäytettä. Eri nyyttilaaduilla ja niiden valmistustavoilla on paljon tarkempiakin nimiä, mutta koska en ole ihan varma mitä minun tekemäni ovat, kutsun niitä nyt vaan dumplingeiksi. Ainakin Campasimpukalta ja Kaikki äitini reseptit -blogin Nannalta löytyy aiempia ohjeita samantapaisista jutuista.

En ollut yhtä rohkea kuin Nanna, joka teki oman taikinansa, vaan ostin Aseanic Tradingista valmiita taikinalevyjä, jotka piti vain sulattaa ja taitella. Pysyivät hyvin kasassa ja olivat helppoja käsitellä, en tosin raaskinut muotoilla levyistä pyöreitä vaan tein sitten kirjekuorimaisemman taittelun. Ostin myös pakastettua, kaulitsematonta won-ton taikinaa, se jäi nyt käyttämättä mutta ehkä uskallan ensi kerralla nostaa vaativuustasoa ja testata sitäkin. Täytteeksi laitoin reilusti rasvaista (23%) sika-nautajauhelihaa, johon sekoitin mm. purjoa, inkivääriä ja valkosipulia.

Vähän rumia niistä tuli, mutta varsin hyviä, varsinkin jauhelihatäyte onnistui ja meni jopa melko lähelle sitä, mitä olen ravintolassa maistanut. Dippikastiketta jäi yli, mutta jämät löysivät uuden elämän kurkkuviipaleiden kastikkeena seuraavalla aterialla.


Dumplingit ja seesamidippi (kahdelle)

1 pkt (n. 50 levyä) dumpling-kuoria (myynnissä useimmiten varmaan nimellä wonton-kuoret)

300g sika-nautajauhelihaa
15 cm pätkä purjoa
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
chilisilppua tai kuivattuja chilihiutaleita
soijaa
(suolaa)
(2 rkl korppujauhoa)

Dippikastike

2 rkl seesamiöljyä
4 rkl soijaa
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl valkoviinietikkaa
(4 rkl vettä, jos käytät kovin tummaa soijaa)
ripaus kuivattuja chilihiutaleita
silputtua korianteria
paahdettuja seesaminsiemeniä


1. Sulata kuoret käsittelyvalmiiksi.

2. Valmista täyte. Silppua purjo, raasta inkivääri ja purista valkosipuli, ja vaivaa ne lihapullataikinamaisesti yhteen muiden ainesten kanssa. Minä lisäsin vähän korppujauhoa imeyttämään soijaa, mutta se ei ole varmasti välttämätön. Anna valmiin täytteen levähtää hetki.

3. Valmista dippikastike. Paahda seesaminsiemeniä hetki pannulla. Sekoita kaikki muut aineet keskenään ja lisää siemenet lopuksi mukaan.

4. Laita keitinvesi kiehumaan. Laita taikinakuoret leivinpaperin päälle riviin, ja nosta jokaiselle nokare täytettä. Kastele kuoren reunat, ja taittele kiinni haluamaasi tapaan.

5. Keitä kiehuvassa vedessä muutama minuutti, kuivata hetki vaikka leivinpaperin päällä (ei päällekkäin, koska tarttuvat kiinni) ja nosta tarjolle.


2 kommenttia:

  1. Näitä pitää kyllä joskus kokeilla, sillä en ole koskaan maistanut dumplingeja (ei niitä taida olla edes meillä päin missään tarjolla). Ovat varmasti todellista herkkua! :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa testata! Pelkäsin, että olisivat kamalan vaikeita tehdä, mutta valmis taikina olikin tosi helppo käsitellä. Sopii mulle :)

    VastaaPoista